Ontwikkeling van een 3D matrix voor het kweken van volwassen stamcellen voor therapeutische doeleinden

De identificatie van volwassen stamcellen uit weefsels heeft enorme mogelijkheden geopend voor de regeneratieve geneeskunde.

Onlangs is een organoide kweeksysteem ontwikkeld door Prof R.P. Coppes van het UMCG dat de expansie van o.a. stabiele speekselklierstamcellen mogelijk maakt. Daarbij wordt echter gebruik gemaakt van slecht gedefinieerde van dieren afkomstige 3D-matrices zoals Matrigel. De dierlijke oorsprong en de variatie in verschillende productiebatches vormt een barrière voor het klinische gebruik. Daarom is het noodzakelijk om een ‚Äč‚Äčsynthetische 3D-matrix te ontwikkelen met een specifieke micro-omgeving die een optimale, veilige en goede productie (GMP) van volwassen stamcellen mogelijk maakt.

Noviocell zal haar hydrogel (Noviogel) aanpassen voor de groei van organoïden, zoals die van de speekselklier. Hoewel Noviogel een synthetische matrix is, biedt het biomechanische eigenschappen identiek aan natuurlijke matrices. Omdat ieder celtype zijn eigen specifieke 3D-matrix nodig heeft om te groeien, zal Noviogel worden verfijnd door koppeling met verschillende peptides van matrixeiwitten of groeifactoren. Tegelijkertijd zal PolyVation een proces ontwikkelen voor een schaalbare GMP productie van de hydrogel. Dit maakt de weg vrij voor snelle introductie van weefselspecifieke stamcel transplantaties zoals de speekselklier, wanneer de matrix succesvol is gebleken.

Het project zal nieuwe GMP geproduceerde 3D-matrixproducten en verbeterde klinische protocollen opleveren voor de groei van volwassen stamcellen (in dit geval speekselklier) voor gebruik in regeneratieve therapieën.

Consortium bestaande uit Prof. R.P. Coppes van het Universitair Medisch Centrum Groningen, PolyVation BV en Noviocell BV hebben hun 3DCASCO project door ZONMW gehonoreerd gekregen.

http://www.biotechnews.eu/fileadmin/pdf/2018-najaar/Biotechnews_nov_18.pdf pagina 39